neděle 21. srpna 2016

Likér z černého bezu....

...tak už uzrál a bude konec léta,říkávala babička a dělala likér a šťávu.Likér byl v kuchyni v demižonu a já se jako malá hodně divila proč je děda tak veselý.Když jsem byla starší dal mi ochutnat,mňam řekla jsem a babička se smála.Od té doby ho miluju.Nejen protože pomáhá k posílení imunity,když máte chřipku,kašel atd.Ale chutná skvěle.Stačí ,když si každý den vezmete jednu lžičku na prevenci.

Další recept mojí babičky,která bude mít obrovskou radost až jí ho dovezu.Už je moc stará na to,aby ho dělala sama ,tak je řada na mě.Sice je to špinavá práce,ale krásná a voňavá.Likér dělám ze všeho nejraději.

Jestli se do toho pustíte,nejlepší je to venku nebo v místnosti ,kde vám nevadí trocha červené barvy.Opravdu pozor hlavně na bílé kuchyně,vím o čem píšu:))

Sama na to používám mlýnek na maso,starou látkovou plenu nebo utěrku.Pod mlýnek na zem si dejte větší kastról,může vám trochu odkapávat šťáva.


Postup na likér:

2 l vylisované šťávy
1 kg cukru
500ml rumu
1 citrón
lžička mleté skořice
vanilkový cukr

nasbírám vetší koš opravdu černých bobulí,pokud jsou trochu zelené vyberu je,prý tam nesmí být kvůli jedovatosti,oberu kuličky do mísy,můžete použít i vidličku
mlýnek si připevním na desku stolu,pod něj dám mísu,ve které mám vložené síto,co nepřekape dám do pleny snažím se co nejvíc vymačkat šťávu.Pozor budete mít červené ruce.
vymačkanou šťávu naliju do velkého hrnce,přivedu k varu,vsypu cukr a ještě vařím 15 minut,PŘEVAŘENÍ JE VELMI DŮLEŽITÉ KVŮLI JEDOVATOSTI
odstavím a přidám rum,šťávu z citrónu,skořici,vanilkový cukr
promíchám to pořádně a pak naliju do připravených nejlépe teplých lahví a zavřu
správně by měl uležet tak šest týdnů,čím déle tím lépe
Ale u nás se používá hned pro dospělé jako šťáva s bublinkovou vodou,můžete dát citrón na ozdobu a led.

Musíme ho udělat hodně,protože se první várka většinou hned vypije:))

Postup na šťávu:

3l vylisované šťávy
1,5kg cukru
3 vanilkové curky

postup je stejný jako u likéru,pak zase nalijeme do nejlépe zahřátých lahví,můžeme hned pít













5 komentářů:

  1. Leni, také dělávám - likérek a už si na bezinky brousím zuby, tak snad budu rychlejší než ptáci .-) Díky i za tip s receptem na šťávu, jestli bude dost materiálu, moc ráda vyzkouším. Krásné dny A.

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, také dělám podle podobného receptu. U nás na Vysočině jsou bezinky ještě nedozrálé.
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
  3. Podle podobného receptu děláme likér nejen z černého bezu, ale už druhým rokem i z aronie černé, z černého jeřábu, taky je vynikající :)
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  4. U nás likér na zimu nesmí chybět :-)) tak rychle na bezinky než nám je sezobe ptactvo ♥ Iva

    OdpovědětVymazat